Zondag met Lubach over de slacht

26 november, 2019

Omg gisteravond kijk ik Lubach op zondag het item over de slacht. Op het allerlaatste laat hij toch het filmpje zien waarin 2 varkens worden geslacht doordat ze giftig gas toegediend krijgen. Gillen, spartelen, harde angst in hun ogen. Ik voel de pijn en onmacht van al die dieren die door de mens jaarlijks worden afgeslacht, vergast, onthoofd voor ons om te eten. Hoezo mogen we dit niet vergelijken met de holocaust? Meer dan een half miljard dieren per jaar hier in Nederland! Omdat dieren niet kunnen voelen zoals mensen? Dat is inmiddels bewezen niet waar! Kijk naar je eigen huisdier dan weet je het antwoord al.

Wanneer worden we wakker

We weten al lang dat dieren gevoelens hebben. Dat koeien maanden rouwen om het kalfje dat 2 dagen na de geboorte bij hen wordt weggehaald omdat ze melk moeten blijven geven voor onze cappuccino’s. We weten al lang hoe zorgzaam en intelligent varkens zijn. Ik ben blij dat ik al 1,5 jaar geen dierlijke producten meer eet maar het is pas 1,5 jaar. Waar was ik die afgelopen 49 jaar? Waarom heb ik dit niet gezien? Waarom weggestopt?

Ik huil om al die onschuldige dieren die ik in mijn achterlijke onwetendheid op heb gegeten. Ik herinner me het moment nog goed, dat ik in 1 nacht om ging. Ik kwam ze tegen in de ongeziene wereld. En het waren er veel: koeien, varkens, vissen, kippen, lammetjes en kalfjes. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n moment van wakker worden gehad en zo’n ongelofelijke spijt ten aanzien van al die dieren.

Waarom ik dit schrijf?

Waarom ik dit schrijf met de gruwel beelden erbij? Omdat het echt tijd wordt dat we wakker worden en uit liefde de juiste keuzes gaan maken in ons leven. Voor hen, de aarde, onszelf, want ook de energie die jij binnenkrijgt met het eten van die angstige dieren is niet te onderschatten. Het heeft effect op je lichaam, gevoel en denken. Daar zouden ze ook eens een onderzoek over moeten doen, als dat niet al gedaan is. Ik heb het verschil heel duidelijk ervaren. We kunnen niet alles meer wegstoppen en doen alsof we niet verantwoordelijk zijn voor onze keuzes door ons in onwetendheid te blijven wentelen.

Maar er is nog zo veel meer aan de hand.

En ja, voordat iemand het onderwerp wil draaien naar al die andere wantoestanden in de wereld, de vervuiling, de armoede, plastic enz. Ook daar moeten we onze ogen voor open doen. En mocht je me nu willen aanvallen om jezelf te verdedigen of je te blijven wentelen in ‘ignorance’ , ik weet inmiddels wat ik fout doe en ik besef hoe diep ik moet gaan om al die verderfelijke gewoonten te transformeren die niet goed zijn voor mij, de ander en elk levend wezen.

Ik wens dat we onze ogen gaan openen en zelfs met vergeving naar onszelf kunnen kijken voor al die onterende keuzes die we maken tijdens ons leven en dat we dan opnieuw kunnen kiezen maar dan uit liefde. Want iedere keuze telt. Iedere keuze creëert en is belangrijk. Echt in liefde leven kan niet als we niet willen zien wat de gevolgen zijn van al die onbewuste keuzes.

En wakker worden is niet gemakkelijk, het vraagt om vergeving en zelfliefde. Dan pas maken we keuzes die goed zijn voor het geheel.

Keuzes

Ik hoef hier geen discussie over en teksten die me niet bevallen verwijder ik. Ook dat is mijn keuze en beter voor het geheel. Ga eerst maar eens de discussie aan met jouw eigen geweten, de dieren en de aarde.

Liefs Bonnie

Hieronder heb ik wat mooie filmpjes en documentaires voor je om te kijken en om je ogen te openen en een prachtige tedtalk van Carl Safina over de wilde dieren hier op aarde:

What you eat matters (HOPE) voor mij de meest volledige documentaire

En deze zo schattig over hoe slim koeien zijn:

Over Bonnie Bessem

Bonnie Bessem (1968) is psychologe, auteur, medium en levenscounselor. Bonnie schrijft om mensen te inspireren, aan het denken te zetten en te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hier kun je je inschrijven voor Bonnie’s nieuwsbrief