Over Vreugde

5 september, 2018

Ook afgelopen week in de Ardennen samen met de docenten met Het LevensCollege namen we de tijd om af te stemmen op onze onzichtbare raad van bestuur. Regelmatig vragen we onszelf af wat wil ik, wat willen wij als docenten. Nu vroegen we wat willen jullie van ons. Welke intentie hebben jullie met ons. Prachtige inspiraties en hele bruikbare richtlijnen kwamen door. Degene waar ik het met je over wil hebben Pap is die over Vreugde. Dit ging namelijk gisteravond door tijdens onze dinsdagavondgroep. Schijn jullie licht er eens over.

Ha Bon, je goede vriend Hoogie is hier nu ook. 

Ja leuk zeg, ik voel hem. Zo, dat is lang geleden en dit had ik even niet verwacht. Heerlijk om hem weer eens te voelen. (Hoogie was de bijnaam voor mijn oude bijlesleraar die jaren bij ons ook in de zondagcirkel heeft gezeten)
Trouwens Pap, gisteren voelde ik ook Huib. Out of nowhere kwam het nummer Goodbye Mr Lawrence wat hij altijd voor mij op de piano speelde omdat ik dat zo mooi vind. Hebben jullie een reünie of zo.

Haha ja Bon zo zou je het kunnen zeggen. Meestal vang jij op wat wij hier aan het doen zijn en welk onderwerp we bespreken. Zo waren we bezig met Vreugde en hoe belangrijk die kwaliteit is in je leven. Vreugde is niet een gevoel van: oh wat heb ik het leuk, of wat is het gezellig of wat je krijgt door de pleziertjes op aarde. We hebben niets tegen plezier echter nu zijn we op zoek naar Vreugde. Vreugde is een gevoel dat van dieper komt. Het is het moment waarop de ziel wordt aangeraakt, geroerd en wakker is. Het is ook het moment waarop de ziel jou haar pad wijst. Dat geeft altijd een gevoel van diepe vreugde. Let op, ik heb het over gevoel, niet het denken. Want die kan een ander gevoel veroorzaken door angst gedachten. Stel dat je een keuze moet maken en je neemt de tijd om stil te worden dan zal de ziel je een pad wijzen welke gevoelens geeft van o.a. vreugde, vrijheid en vrede. Tegelijkertijd kan natuurlijk het denken allerlei tegenwerpingen opperen in de vorm van: doe maar niet, weet je het zeker, twijfel of dat wel goed is enz.
Nu hebben we je dit eerder verteld Bon en gisteren kwam inderdaad een volgend stukje. Het heeft niets te maken met iets wel of niet leuk vinden wat je moet doen.

Kun je het verschil voelen in jezelf van vreugde en iets leuk vinden. Of het verschil van vreugde en iets niet leuk vinden. Soms zijn er dingen op jouw zielenpad die je minder leuk vindt om te doen maar dat neemt, als je dieper voelt, niet je vreugde weg.
Wat veel mensen doen is dat wanneer ze op een pad lopen en het wordt even niet leuk, ze gaan twijfelen. Belangrijk is dan om stil te zijn en te voelen en je voor te stellen hoe het zou zijn als je dit pad blijft lopen.

Vreugde is een kwaliteit van de ziel en laat zich niet gemakkelijk omverblazen door twijfel. Helaas lopen niet veel mensen het pad van vreugde maar het pad van plezier. …Echter dat pad heeft een tegenstelling in zich en dat is van teleurstellingen en pijn.

Mmm pap vertel…

Vreugde is een diepere verbinding met het Goddelijke, de bron, Liefde of hoe je het dan ook wilt noemen. Het is een dieper gevoel van vertrouwen terwijl je op dit pad loopt. Het is goed voor één en voor allen. Terwijl je op dit pad best wel dingen moet doen die je niet leuk vindt of uitdagingen die je tegenkomt die je uit balans kunnen halen. Aardse dingen die je niet leuk vindt te doen en aardse uitdagingen die op je pad komen.
Maar vreugde is een laag waarin je voelt, vertrouwt en weet dat je wordt geleid, ondersteund en gedragen. 

Oké pap, dus de leidraad voor het leven is loop het pad van vreugde. Nou realiseer ik me dat dit superleuk lijkt om te doen maar dus niet altijd gemakkelijk is.

Klopt Bon, aangezien velen het verwarren met een pad van plezier.
We zouden alle lezers eens willen vragen om nadat je deze tekst hebt gelezen, je ogen te sluiten en je ademhaling langzamer en dieper te maken.
Dan willen we je vragen om verbinding te gaan maken met het gevoel van vreugde wat in je ligt (we hebben dit allemaal). Zet je intentie dat je dit gevoel wilt voelen en brengt je aandacht daarnaartoe en wacht. Lukt het je niet direct dan kun je ook onze hulp inroepen. En wacht….net zo lang totdat je een dieper gevoel vanuit jezelf ophoog voelt komen. Deze vreugde heeft geen reden nodig behalve jouw aandacht. Deze vreugde kan omhoog komen in je bewustzijn en je laten voelen, zien wat jou echt diepe vreugde kan geven in je leven. Dit houdt echter soms ook in keuzes maken die op het aardse niveau minder goed vallen bij jezelf of werk of omgeving. Hoe vaak voel je niet als mens: eigenlijk wil ik dit doen maar dan stel ik misschien anderen teleur, of ik durf het gewoonweg niet. Terwijl je diep in jezelf voelt wat goed is voor je.

Wat goed is voor de ziel hoeft niet altijd goed te zijn voor jouw persoonlijkheid/ego. Dus neem eens de tijd om die vreugde een stem te geven, te gaan voelen en stel je eens voor wat het je zou brengen.

Het is als het verschil wat je kunt voelen als je in je eentje een magnifieke zonsondergang ziet en wanneer mensen je vertellen hoe goed je iets hebt gedaan. Kun je het verschil van diepte voelen?

Thanks Pap, mooi weer deze.

<3 Bonnie

Over Bonnie Bessem

Bonnie Bessem (1968) is psychologe, auteur, medium en levenscounselor. Bonnie schrijft om mensen te inspireren, aan het denken te zetten en te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hier kun je je inschrijven voor Bonnie’s nieuwsbrief