Laten we echt onderzoeken.

18 april, 2014

God sterft niet wanneer we ophouden met geloven in een persoonlijke God. Maar wij sterven wanneer ons leven niet meer wordt verlicht door het constante schijnsel van dagelijks hernieuwde verwondering, waarvan de bron voorbij alle rede ligt. 
Dag Hammersjöld uit Onderweg naar verlichting.

Soms ben ik zo verbaasd wanneer ik iemand weer zomaar hoor zeggen: “ach er is niets van waar, spiritualiteit is voor zwevers, er bestaat niets buiten deze aarde, alleen wat ik kan zien kan ik geloven…. Dit alles onder het mom van een weldenkend en rationeel mens.Hoe rationeel is dan die mens die serieus denkt dat het hele universum draait om die ene kleine planeet Aarde?. Hoe vast zit dan het denken wanneer je denkt dat je weet hoe het leven in elkaar zit, je geen onderzoek meer hoeft te plegen en je weet waarom je hier op deze planeet bent: om iedere dag op te staan, naar je werk te gaan, thuis te komen, te eten en weer te gaan slapen om in het weekend even wat gezellig te doen met je familie en vrienden?

Zou dat de werkelijke reden zijn voor bestaan? Hoeven we ons dat verder dan maar niet meer af te vragen?

Verbaasd dat iemand binnen komt en vraagt om innerlijke rust en dat te willen zoeken in meer geld, een leukere vriendin en minder moeilijke kinderen….

Innerlijk zei je toch? Helaas is dat ook alleen maar innerlijk te vinden.

Er is iets geks aan de hand. De maatschappij en weldenkende mensen die de spiritualiteit onder de noemer zweverig stoppen. Als er één middel is om meer vrijheid, rust en liefde te vinden dan is dat spiritualiteit. Echter Spiritualiteit vraagt wel van je dat je gaat nadenken. Echt nadenken, niet zomaar iets wegwuiven of aannemen maar zelf gaat onderzoeken wat waarheid is… Niet jouw waarheid maar De Waarheid… Het lijkt wel alsof er krachten ontstaan in deze maatschappij die niet willen dat de mens echt gaat onderzoeken, echt gaat nadenken. Dus schuiven we alle middelen die om echt nadenken vragen maar weg.

Spiritualiteit is een wetenschap: om te ontdekken wie je echt bent, waarom je hier bent, wat de bedoeling hier is en het onderzoekt de realiteit. Kom je daar achter dan ontdek je dat veel gebieden in deze maatschappij niet kloppen. Het is geen aanname maar vraagt je om het zelf te ontdekken.

Het heeft niets met realiteit te maken om iedere dag weer te vechten tegen deze realiteit. Spirituele bewustwording geeft je het besef dat we de realiteit ook volledig kunnen accepteren, dat we ongeacht de omstandigheden vrede kunnen voelen in onszelf. Hoe realistisch is dat!

Neem niets zomaar aan over spiritualiteit maar dan ook gaarne niet zomaar iets aannemen wat de maatschappij je voorschotelt. We zijn veel grootser dan de maatschappij ons doet geloven. Stel je eens voor wanneer we ons dat gaan realiseren, hoe we kunnen gaan creëren….

Lieve mensen, schuif niet zomaar iets weg wat je niet zelf hebt onderzocht. Zoveel in deze wereld wordt geregeerd door het ongeziene: heb je wel eens gedachten, gevoelens of liefde gezien? Nee, maar je gelooft er wel in. Laten we dan ook niet meer zeggen: eerst zien dan geloven. Zoals Tinto zegt: eerst geloven dan ga je zien.

Ik kan hier uren over schrijven zoals ook over hoe fantasie staat als tegenhanger van rationaliteit… Is dat werkelijk waar? Weten wij dan waar fantasie vandaan komt? Weten we überhaupt waar het denken vandaan komt? Dit vraagt om onderzoek…..Zelfonderzoek, het machtigste middel tot kennis en Waarheid.

liefs Bonnie

Over Bonnie Bessem

Bonnie Bessem (1968) is psychologe, auteur, medium en levenscounselor. Bonnie schrijft om mensen te inspireren, aan het denken te zetten en te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hier kun je je inschrijven voor Bonnie’s nieuwsbrief